Események archív
Hírek, információk
Bemutatkozás
Foglalkoztatási paktumok
Projektek, pályázatok
Tanácsadás
Keres-kínál
Pályaorientáció
Dokumentumtár
Galéria
Vas megyei HR-klub
 
Név:
E-mail:
Cím: 9700 Szombathely,
Petőfi Sándor u. 1/B.
Telefon: 06-94/326-048
Fax: 06-94/326-049
E-mail: komlenecz kukac vas-hvk pont axelero pont net
 

Rendezvénynaptár
Szakmai tanulmányút Szlovéniában a TÁMOP-5.5.1/A-10/1-2010-0005 azonosító pályázat keretében
2011. november 04.

A tanulmányút lebonyolítására Vas Megye és Szombathely Város Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítványa, Vállalkozói Központ „Civil összefogás a hátrányos helyzetű nők esélyegyenlőségéért Vas megyében” című, TÁMOP-5.5.1/A-10/1-2010-0005 azonosító számú pályázatának keretében került sor.

    

                                              

A szakmai tanulmányút célja a hátrányos helyzetű munkavállalók (különösen a nők) munkaerő-piaci reintegrációját megvalósító új módszerek, jó gyakorlatok, képzések megismerése és bevezetése volt.

A tanulmányúton szociális, vidékfejlesztési, felnőttképzési területen dolgozó szakemberek, a TÁMOP-os program keretében lebonyolított ingyenes gyógymasszőr tanfolyamon résztvevő hátrányos helyzetű nők és a Vállalkozói Központ, valamint a Natúrpark Térségfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai vettek részt.

A tanulmányút első szakmai állomása ©alovciban volt, ahol a JOB CENTER KORENIKA ügyvezetője, valamint a szlovéniai partner munkatársa fogadták a résztvevőket.

 

Az ügyvezető bemutatta a JOB CENTER KORENIKA működését és eredményeit. Megtudhattuk, hogy a szervezet 11 éve működik és hátrányos helyzetű emberek munkaerőpiaci reintegrációjával foglalkoznak a térségben. A környező aprófalvas települések sok tekintetben hasonlítanak a magyarországi, őrségi falvakhoz. Kis lélekszám, kevés munkalehetőség jellemzi őket. A munkaerőpiacról kiszorult, vagy sérült emberek számára gyakorlatilag a centrum működésének megkezdése előtt nem volt lehetőség az elhelyezkedésre.

 

A JOB CENTER KORENIKA elsősorban a helyi termékek előállítására, feldolgozására és értékesítésére specializálódott. Ennek kapcsán több tevékenységet is folytatnak, amelynek alapja a mezőgazdaság, így előállítanak bio gabonát, tököt, zöldségeket, gyümölcsöt és gyógynövényt termelnek.

A termékek feldolgozása révén tökmagolaj, és más növényi olajok, zöldség és gyümölcs csipszek, savanyított zöldségek, méz, mézes sütemények és egyéb pékáruk, valamint teák előállítása történik meg.

A munkákat a térségben élő hátrányos helyzetű emberek végzik. Jelenleg 65 munkatársat tudnak összességében 3 telephelyen foglalkoztatni. A munkavállalók 75 %-ban nők, akik elvesztették állásukat és  ezután csatlakoztak a foglalkoztatási programhoz. A résztvevők jellemzően tréningeken, képzéseken vesznek részt, ezt követően kerülhetek valamelyik munkakörbe.

 

Az előállított termékeket részben helyben értékesítik saját boltjaikban, értékesítési helyszíneiken. Másrészt Szlovénia egész területéről kapnak megrendeléseket az egyre népszerűbb bio termékeikre.

 

A tanulmányút résztvevői ezt követően a második helyszínre utaztak Andrejcibe, ahol egy helyi kézműves édességeket előállító női vállalkozás bemutatására került sor.

 

A vállalkozás vezetője fogadta a csoportot, bemutatta a tíz éve létrejött vállalkozását. Ekkor elvesztette állását és valamit szeretett volna helyben végezni. Több lehetőség végiggondolása után választotta a péksütemények és édességek előállítását. Ehhez elvégezte a szükséges tanfolyamot először családi segítséggel később két alkalmazottal végezte a tevékenységet. A tíz év alatt a környék egyik elismert péksütemény és édesség előállító vállalkozásává vált. A napi rendszerességgel előállított péksütemények mellett, elsősorban rendezvények, születésnapok jelentik a fő megrendeléseket.

 

A tanulmányút résztvevői megtekinthették a látványpékséget és a cukrászműhelyt, valamit kóstolót kaptak a jelenleg rendelkezésre álló termékekből. Többen vásároltak a házias jellegű langallóból és kenyérből.

 

A tanulmányút következő állomása Ratkovciban volt, ahol egy több generáció foglalkoztatását végző mézeskalácsos női vállalkozás bemutatására került sor. A vállalkozás vezetője elmondta, hogy mintegy 6 éve foglalkoznak a mézeskalács termékek előállításával. Az alapot az adta, hogy az anyósának volt egy régi családi receptje, amely alapján máig is az általuk előállított teremékek anyagát állítják elő. A recept természetesen titok, de annyit elárult, hogy legfontosabb kelléke a gesztenyeméz.

 

A vállalkozásban jelenleg is dolgozó anyósa mellett Ő és a fia végzik a munkákat. A részvevők megtekintették a mézeskalács előállításának folyamatát és a kész termékekből rendezett bemutatót, ezt követően kóstolóra volt lehetőség.

A vállalkozás csatlakozott a helyi turisztikai desztináció szervezetéhez, ennek révén elsősorban a térségi marketing anyagokban való megjelenés vált lehetővé, továbbá csoportokat szerveznek hozzájuk.

A vállalkozás vezetőnője elmondta, hogy magyar kapcsolatokkal is rendelkezik, egy Zala megyei szállodába rendszeresen hívják termékbemutatók tartására, továbbá csoportokat szerveznek az üzletük megtekintésére.

A résztvevők ezt követően Bokračiba utaztak, ahol egy farmgazdaság és a hozzá kapcsolódó turisztikai szolgáltatásokkal foglalkozó családi vállalkozás megtekintése volt a program. A családi vállalkozás 14 ha-os területen gazdálkodik, amelyben szántó, rét és gyümölcsös is található. A megélhetéshez önmagában a mezőgazdasági termékek előállítása nem lenne elegendő, ezért már 25 évvel ezelőtt a szülői generáció elkezdett a turisztikával is foglalkozni. Néhány éve a fiatalabb generáció vette át a családi vállalkozás vezetését. A családtagokon kívül még két főt alkalmaznak.

Tavaly fejeződött be EU támogatással egy színvonalas wellness rész kiépítése, amellyel a vendégek felől jelentkező igényeket tudják kielégíteni. Elsősorban szlovén , német és skandináv vendégeik vannak. A panzió 12 szobájában összesen 26 férőhellyel rendelkeznek. A vendéglátás kapcsán felszolgált ételek alapvetően saját maguk által termelt alapanyagot használ, ilyen a búzából előállított kenyér, a gyümölcslevek és a borok, valamint a sertésekből készült ételek. Alapvetően a szállóvendégeket látják el, de egyeztetett időpontokban csoportokat is fogadnak.

 

A tanulmányút résztvevői megtekintették a gazdaságot és a panziót, megnézték az új wellnessz részleget. Ezt követően került sor a házi alapanyagokra támaszkodó ebéd elfogyasztására.

 

Belépés  |  Linktár  |  Partnerek  |  Kapcsolat  |  Felhasználási feltételek  |  Adatvédelmi nyilatkozat
Copyright © 2008 Paktum.hu - WebMark Hungary
Képgalériák
» Legfrissebbek:
» További galériák
Események
<< 2022. december >>
H K SZ CS P SZO V
2829301234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311
Események
» Munkáltatói Fórum és Állásbörze 2012. március 7-én
2012.03.01
» Sikeresen befejeződött a Gyógymasszőr OKJ képzés a TÁMOP-5.5.1/A-10/1-2010-0005 azonosító számú pályázat keretében
2012.02.16
» Sikeresen befejeződött a Szociális gondozó és ápoló OKJ képzés a TÁMOP-5.5.1/A-10/1-2010-0005 azonosító számú pályázat keretében
2011.12.13
» Partnerségi szeminárium 2011. november 2-án a TÁMOP-5.5.1/A-10/1-2010-0005 azonosító számú pályázat keretében
2011.11.07
» Szakmai tanulmányút Szlovéniában a TÁMOP-5.5.1/A-10/1-2010-0005 azonosító pályázat keretében
2011.11.04
» Összes esemény
Webmark Hungary Bt.
 
Kapcsolat Partnerek Linktár