A
szakmai tanulmányút célja a hátrányos helyzetű munkavállalók (különösen a nők)
munkaerő-piaci reintegrációját megvalósító új módszerek, jó gyakorlatok,
képzések megismerése és bevezetése volt.
A
tanulmányúton szociális, vidékfejlesztési, felnőttképzési területen dolgozó
szakemberek, a TÁMOP-os program keretében lebonyolított ingyenes gyógymasszőr
tanfolyamon résztvevő hátrányos helyzetű nők és a Vállalkozói Központ, valamint
a Natúrpark Térségfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai vettek részt.
A tanulmányút első szakmai állomása
©alovciban volt, ahol a JOB CENTER KORENIKA ügyvezetője, valamint a szlovéniai
partner munkatársa fogadták a résztvevőket.
Az ügyvezető bemutatta a JOB
CENTER KORENIKA működését és eredményeit. Megtudhattuk, hogy a szervezet 11 éve
működik és hátrányos helyzetű emberek munkaerőpiaci reintegrációjával
foglalkoznak a térségben. A környező aprófalvas települések sok tekintetben
hasonlítanak a magyarországi, őrségi falvakhoz. Kis lélekszám, kevés
munkalehetőség jellemzi őket. A munkaerőpiacról kiszorult, vagy sérült emberek
számára gyakorlatilag a centrum működésének megkezdése előtt nem volt lehetőség
az elhelyezkedésre.
A JOB CENTER KORENIKA elsősorban a
helyi termékek előállítására, feldolgozására és értékesítésére
specializálódott. Ennek kapcsán több tevékenységet is folytatnak, amelynek
alapja a mezőgazdaság, így előállítanak bio gabonát, tököt, zöldségeket,
gyümölcsöt és gyógynövényt termelnek.
A
termékek feldolgozása révén tökmagolaj, és más növényi olajok, zöldség és
gyümölcs csipszek, savanyított zöldségek, méz, mézes sütemények és egyéb
pékáruk, valamint teák előállítása történik meg.
A munkákat a térségben élő
hátrányos helyzetű emberek végzik. Jelenleg 65 munkatársat tudnak összességében
3 telephelyen foglalkoztatni. A munkavállalók 75 %-ban nők, akik elvesztették
állásukat és ezután csatlakoztak a
foglalkoztatási programhoz. A résztvevők jellemzően tréningeken, képzéseken
vesznek részt, ezt követően kerülhetek valamelyik munkakörbe.
Az előállított termékeket részben
helyben értékesítik saját boltjaikban, értékesítési helyszíneiken. Másrészt
Szlovénia egész területéről kapnak megrendeléseket az egyre népszerűbb bio
termékeikre.
A tanulmányút résztvevői ezt
követően a második helyszínre utaztak Andrejcibe, ahol egy helyi kézműves
édességeket előállító női vállalkozás bemutatására került sor.
A vállalkozás vezetője fogadta a
csoportot, bemutatta a tíz éve létrejött vállalkozását. Ekkor elvesztette
állását és valamit szeretett volna helyben végezni. Több lehetőség
végiggondolása után választotta a péksütemények és édességek előállítását.
Ehhez elvégezte a szükséges tanfolyamot először családi segítséggel később két
alkalmazottal végezte a tevékenységet. A tíz év alatt a környék egyik elismert
péksütemény és édesség előállító vállalkozásává vált. A napi rendszerességgel
előállított péksütemények mellett, elsősorban rendezvények, születésnapok
jelentik a fő megrendeléseket.
A tanulmányút résztvevői
megtekinthették a látványpékséget és a cukrászműhelyt, valamit kóstolót kaptak
a jelenleg rendelkezésre álló termékekből. Többen vásároltak a házias jellegű
langallóból és kenyérből.
A tanulmányút következő állomása
Ratkovciban volt, ahol egy több generáció foglalkoztatását végző mézeskalácsos
női vállalkozás bemutatására került sor. A vállalkozás vezetője elmondta, hogy
mintegy 6 éve foglalkoznak a mézeskalács termékek előállításával. Az alapot az
adta, hogy az anyósának volt egy régi családi receptje, amely alapján máig is
az általuk előállított teremékek anyagát állítják elő. A recept természetesen
titok, de annyit elárult, hogy legfontosabb kelléke a gesztenyeméz.
A vállalkozásban jelenleg is
dolgozó anyósa mellett Ő és a fia végzik a munkákat. A részvevők megtekintették
a mézeskalács előállításának folyamatát és a kész termékekből rendezett
bemutatót, ezt követően kóstolóra volt lehetőség.
A vállalkozás csatlakozott a helyi
turisztikai desztináció szervezetéhez, ennek révén elsősorban a térségi
marketing anyagokban való megjelenés vált lehetővé, továbbá csoportokat
szerveznek hozzájuk.
A vállalkozás vezetőnője elmondta,
hogy magyar kapcsolatokkal is rendelkezik, egy Zala megyei szállodába
rendszeresen hívják termékbemutatók tartására, továbbá csoportokat szerveznek az
üzletük megtekintésére.
A résztvevők ezt követően Bokračiba utaztak, ahol egy farmgazdaság és a
hozzá kapcsolódó turisztikai szolgáltatásokkal foglalkozó családi vállalkozás
megtekintése volt a program. A családi vállalkozás 14 ha-os területen
gazdálkodik, amelyben szántó, rét és gyümölcsös is található. A megélhetéshez
önmagában a mezőgazdasági termékek előállítása nem lenne elegendő, ezért már 25
évvel ezelőtt a szülői generáció elkezdett a turisztikával is foglalkozni.
Néhány éve a fiatalabb generáció vette át a családi vállalkozás vezetését. A
családtagokon kívül még két főt alkalmaznak.
Tavaly fejeződött be EU
támogatással egy színvonalas wellness rész kiépítése, amellyel a vendégek felől
jelentkező igényeket tudják kielégíteni. Elsősorban szlovén , német és
skandináv vendégeik vannak. A panzió 12 szobájában összesen 26 férőhellyel
rendelkeznek. A vendéglátás kapcsán felszolgált ételek alapvetően saját maguk
által termelt alapanyagot használ, ilyen a búzából előállított kenyér, a
gyümölcslevek és a borok, valamint a sertésekből készült ételek. Alapvetően a
szállóvendégeket látják el, de egyeztetett időpontokban csoportokat is
fogadnak.
A tanulmányút résztvevői megtekintették a
gazdaságot és a panziót, megnézték az új wellnessz részleget. Ezt követően került
sor a házi alapanyagokra támaszkodó ebéd elfogyasztására.
|