Események archív
Hírek, információk
Bemutatkozás
Foglalkoztatási paktumok
Projektek, pályázatok
Tanácsadás
Keres-kínál
Pályaorientáció
Dokumentumtár
Galéria
Vas megyei HR-klub
 
Név:
E-mail:
Cím: 9700 Szombathely,
Petőfi Sándor u. 1/B.
Telefon: 06-94/326-048
Fax: 06-94/326-049
E-mail: komlenecz kukac vas-hvk pont axelero pont net
 

Interjúk humánerőforrás vezetőkkel

Március hónapban a Vállalkozói Központ munkatársai egy tervezett pályaorientációs program keretében felkeresték a Szombathelyen és környékén működő nagyvállalatok humánerőforrás vezetőit. A program célja a szakképzés átformálása, a hiányszakmáknak megfelelő képzések szervezése, valamint a szakma, szakképzés népszerűsítése a vas megyei 7-8. osztályos általános iskolás és középiskolás tanulók, illetve szüleik körében. A találkozók célja egyrészt a munkaadói oldal pályaorientációs programba történő bevonása, másrészt a Paktum és a vállalatok közötti együttműködés és kommunikáció javítása, igényfelmérés.

Az alábbiakban egy rövid összefoglaló keretében olvashatóak a találkozókon elhangzott problémák, igények, javaslatok.

A felsőfokú végzettségű alkalmazottakat illetően a felkeresett helyi nagyvállalatoknak elsősorban műszaki diplomával rendelkező munkavállalókra van szükségük. Problémát jelent, hogy a felsőfokú intézményekben frissen végzett diákok nem rendelkeznek gyakorlati érzékkel, illetve használható idegen nyelvtudással.
A Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ által bevezetett ipari termék- és formatervező, illetve műszaki menedzser szak számukra nem megfelelő. Az új szakok bevezetésekor a vállalatokat a főiskola vezetése nem kereste meg, a tanrend kialakítását illetően véleményüket nem kérték ki.
Van olyan nagyvállalat, amely speciális képzéseket indít az egyetemeken, illetve tréning program keretében (mely egy hagyományos ösztöndíj rendszer) a műszaki képzést nyújtó felsőfokú intézményekben tanulók számára gyakorlati helyet, rendszeres havi juttatást, illetve a legjobbak számára munkaszerződést kínál, valamint saját felsőoktatási kiadvánnyal rendelkezik, melyben a tréning program mellett bemutatják a vállalatot, a karrierlehetőségeket, a keresett szakembereket.
A középfokú végzettséget igénylő szakmunka biztosítását illetően van olyan nagyvállalat, amelyik saját, professzionálisan felszerelt tanműhellyel rendelkezik, illetve többségüknek a helyi szakképző iskolákkal szerződött tanfolyamaik vannak. Némely cég a diákokkal tanulói szerződést is köt.
Problémát jelent, hogy a szakképző iskolák felszereltsége, a tanárok által oktatott tananyag, illetve követelményrendszer elavult. Többségük a szakképzés helyi szinten történő megreformálására nem lát reális esélyt.
A humánerőforrás vezetők egy része rendszeresen jár a helyi általános-, illetve középiskolákba, valamint a műszaki képzéseket nyújtó egyetemekre és főiskolákra pályaorientációval foglalkozó előadásokat tartani, valamint az iskoláknak is lehetőségük van gyárlátogatásokon részt venni.
Több alkalommal is felmerült, hogy felnőttképzéseik intenzívebbé tételének érdekében támogatnák a Savaria TISZK kezdeményezéseit, amennyiben olyan képzéseket szervezne felnőttek részére, melyek számukra megfelelőek lennének.
A hazai munkaerő külföldre történő áramlása miatt valamennyi cég sok alkalmazottat veszített el a közelmúltban, akiknek legnagyobb része Ausztriában, illetve Németországban vállalt munkát. A vállalatok egy része megoldásként a béremelést tudja elképzelni, más részük a városvezetéstől, illetve a munkaügyi kirendeltségtől vár világos koncepciót a kérdést illetően.
Mindannyian hiányolják a személyes kapcsolattartást és az információáramlást mind a városvezetés, mind a munkaügyi kirendeltség, mind a Szombathelyi Foglalkoztatási Paktum részéről. Szívesen értesülnének negyedévente (akár e-mail formájában is) az aktuális eseményekről, a közlekedési fejlesztésekről, helyi adók változásáról, stb.
A felkeresett vállalatok a Szombathelyi Foglalkoztatási Paktum honlapján való megjelenésnek örülnének, a humánerőforrás vezetők szívesen vennének részt televíziós beszélgetéseken, közös fórumokon, illetve egy pályaorientációs programban, valamint vállalnak gyárlátogatást is.

Belépés  |  Linktár  |  Partnerek  |  Kapcsolat  |  Felhasználási feltételek  |  Adatvédelmi nyilatkozat
Copyright © 2008 Paktum.hu - WebMark Hungary
Képgalériák
» Legfrissebbek:
» További galériák
Események
<< 2021. szeptember >>
H K SZ CS P SZO V
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930123
Események
» Munkáltatói Fórum és Állásbörze 2012. március 7-én
2012.03.01
» Sikeresen befejeződött a Gyógymasszőr OKJ képzés a TÁMOP-5.5.1/A-10/1-2010-0005 azonosító számú pályázat keretében
2012.02.16
» Sikeresen befejeződött a Szociális gondozó és ápoló OKJ képzés a TÁMOP-5.5.1/A-10/1-2010-0005 azonosító számú pályázat keretében
2011.12.13
» Partnerségi szeminárium 2011. november 2-án a TÁMOP-5.5.1/A-10/1-2010-0005 azonosító számú pályázat keretében
2011.11.07
» Szakmai tanulmányút Szlovéniában a TÁMOP-5.5.1/A-10/1-2010-0005 azonosító pályázat keretében
2011.11.04
» Összes esemény
Webmark Hungary Bt.
 
Kapcsolat Partnerek Linktár