Események archív
Hírek, információk
Bemutatkozás
Foglalkoztatási paktumok
Projektek, pályázatok
Tanácsadás
Keres-kínál
Pályaorientáció
Dokumentumtár
Galéria
Vas megyei HR-klub
 
Név:
E-mail:
Cím: 9700 Szombathely,
Petőfi Sándor u. 1/B.
Telefon: 06-94/326-048
Fax: 06-94/326-049
E-mail: komlenecz kukac vas-hvk pont axelero pont net
 

GYIK

Gyakran Ismételt Kérdések

Ki lehet munkavállaló?
- Az, aki tizenhatodik életévét betöltötte vagy
- Munkaviszonyt létesíthet a tizenötödik életévét betöltött, általános iskolában, szakiskolában, középiskolában nappali rendszerű képzés keretében tanulmányokat folytató tanuló az iskolai szünet alatt. Azonban a tizenhat éven aluli fiatal munkavállaló munkaviszony létesítéséhez törvényes képviselőjének hozzájárulása is szükséges.
- Bizonyos tevékenységek esetében azonban (melyek a külön jogszabályban meghatározott művészeti, sport-, modell- vagy hirdetési tevékenységek) a tanköteles fiatal munkavállaló a gyámhatóság engedélye alapján fentiekben meghatározott feltételektől eltérően is) foglalkoztatható. A korlátozottan cselekvőképes személy törvényes képviselőjének hozzájárulása nélkül is létesíthet munkaviszonyt
Megjegyzés: Ha a tizennyolcadik életévét még be nem töltött személy nem munkaviszony, hanem munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében végez munkát arra Mtv 72/A paragrafusában meghatározottak vonatkoznak.

Ki lehet munkáltató?
Munkáltató az lehet, aki jogképes.

Minden esetben írásba kell foglalni a munkaszerződést?
A munkaszerződést írásba kell foglalni. A munkaszerződés írásba foglalásáról a munkáltató köteles gondoskodni. Az írásba foglalás elmulasztása miatt a munkaszerződés érvénytelenségére csak a munkavállaló - a munkába lépést követő harminc napon belül – hivatkozhat!

Mikortól él a munkaviszony?
A munkaviszony kezdete a munkába lépés napja, melyet a felek a munkaszerződésben határoznak meg. Erre vonatkozó megállapodás hiányában a munkaszerződés megkötését követő munkanapon kell a munkavállalót munkába állítani.

Mennyi szabadság jár a gyermekek után, és azt ki veheti igénybe?
A szülők döntése alapján gyermeke nevelésében nagyobb szerepet vállaló munkavállalót vagy a gyermekét egyedül nevelő szülőt évenként a tizenhat évesnél fiatalabb

a) egy gyermeke után kettő,
b) két gyermeke után négy,
c) kettőnél több gyermeke után összesen hét
munkanap pótszabadság illeti meg. A pótszabadság szempontjából a gyermeket először a születésének évében, utoljára pedig abban az évben kell figyelembe venni, amelyben a tizenhatodik életévét betölti.

Hány napos a felmondási idő?
A felmondási idő minimum harminc nap, az egy évet azonban nem haladhatja meg. Mértéke a munkáltatónál munkaviszonyban töltött idő függvényében nő:

a) három év után öt nappal,
b) öt év után tizenöt nappal,
c) nyolc év után húsz nappal,
d) tíz év után huszonöt nappal,
e) tizenöt év után harminc nappal,
f) tizennyolc év után negyven nappal,
g) húsz év után hatvan nappal.

Mennyi közteherrel számolhat főállású munkaviszony esetén?
Nagyon egyszerűen kiszámolhatja a bruttó bérből, hogy mennyi pénzt kap kézhez, és mennyit kell még munkaadójának Ön után fizetnie, ha használja a neten elérhető bérkalkulátorok valamelyikét. A bérkalkulátorok a honlapunkról is elérhetőek.

Mi a cafetéria rendszer?
Ez egy a vállalatnál bevezetett rugalmas juttatási rendszer, melyen belül a vállalat által kínált elemekből (pl.: vállalati gépkocsi, kiegészítő szabadság, magán egészségbiztosítás stb.) a munkavállaló választhat igényeinek megfelelően. A vállalatnak is megérheti a bevezetése, hiszen többet juttathat a munkavállalóinak kisebb terhek mellett, növelve ezzel az elégedettségüket.

Mennyi idő lehet a próbaidő?
A próbaidőt a munkaszerződésben a munkaviszony létesítésekor köthető ki. A próbaidő tartalma 30 nap, amitől eltérni csak kollektív szerződés alapján, vagy a felek megállapodása alapján lehet. Próbaidőre minimum nincs kikötve, viszont csak maximum 3 hónap lehet. A próbaidő meghosszabbítása tilos. A próbaidő alatt a munkaviszonyt bármelyik fél azonnali hatállyal megszüntetheti.

Mik az ausztriai munkavállalás feltételei?
Az ausztriai munkavállalással kapcsolatban sokan megkerestek már bennünket. Az alábbi linkre kattintva tájékozódhat a magyarok ausztriai munkavállalásának feltételeiről.

Mikor kell bejelenteni a szabadság kivételét, kiadását?

A munkavállalónak szabadságra vonatkozó igényét a szabadság kezdete előtt legalább tizenöt nappal be kell jelentenie. Ez alól kivételet képez, ha a munkavállalót érintő olyan körülmény merül fel, amely miatt a munkavégzési kötelezettség teljesítése számára személyi, illetőleg családi körülményeire tekintettel aránytalan vagy jelentős sérelemmel járna, ekkor azoban erről haladéktalanul értesíti a munkáltatóját. Ebben az esetben a munkáltató az alapszabadság egynegyedéből összesen három munkanapot - legfeljebb három alkalommal - a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban, a tizenöt napos bejelentési határidőre vonatkozó szabály mellőzésével köteles kiadni

A munkáltatónak a szabadság kiadásának időpontját legkésőbb a szabadság kezdete előtt egy hónappal közölnie kell. Ezt az időpontot a munkáltató csak rendkívül indokolt esetben változtathatja meg, és a munkavállalónak az ezzel összefüggésben felmerült kárát, illetve költségeit köteles megtéríteni.

 

Visszahívható-e a szabadságolásról a munkavállaló?

A munkáltató a munkavállaló már megkezdett szabadságát a működési körét közvetlenül és súlyosan érintő ok vagy kivételesen fontos gazdasági érdeke miatt megszakíthatja. Ebben az esetben a szabadság alatti tartózkodási helyről a munkahelyre, illetőleg a visszautazással, valamint a munkával töltött idő a szabadságba nem számít be. A munkavállalónak a megszakítással összefüggésben felmerült kárát, illetve költségeit a munkáltató köteles megtéríteni. 

  

Hány részletben lehet kiadni a szabadságot?

A szabadságot kettőnél több részletben csak a munkavállaló kérésére lehet kiadni, hiszen a szabadság célja, hogy a munkavállaló hosszabb időt huzamosan pihenhessen.

 

Munkaerő-kölcsönzés esetén ez a körülmény befolyásolja-e a szabadság kiadását?

Részben igen. Ez esetben is az alapszabadság legalább egynegyedét - a foglalkoztatás első három hónapját kivéve - a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadni. Azonban a szabadság kiadásának időpontját a munkavállalóval - előzetes meghallgatása után - legkésőbb a szabadság kezdete előtt három nappal kell csak közölni.

 

Belépés  |  Linktár  |  Partnerek  |  Kapcsolat  |  Felhasználási feltételek  |  Adatvédelmi nyilatkozat
Copyright © 2008 Paktum.hu - WebMark Hungary
Képgalériák
» Legfrissebbek:
» További galériák
Események
<< 2019. február >>
H K SZ CS P SZO V
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728123
Események
» Munkáltatói Fórum és Állásbörze 2012. március 7-én
2012.03.01
» Sikeresen befejeződött a Gyógymasszőr OKJ képzés a TÁMOP-5.5.1/A-10/1-2010-0005 azonosító számú pályázat keretében
2012.02.16
» Sikeresen befejeződött a Szociális gondozó és ápoló OKJ képzés a TÁMOP-5.5.1/A-10/1-2010-0005 azonosító számú pályázat keretében
2011.12.13
» Partnerségi szeminárium 2011. november 2-án a TÁMOP-5.5.1/A-10/1-2010-0005 azonosító számú pályázat keretében
2011.11.07
» Szakmai tanulmányút Szlovéniában a TÁMOP-5.5.1/A-10/1-2010-0005 azonosító pályázat keretében
2011.11.04
» Összes esemény
Webmark Hungary Bt.
 
Kapcsolat Partnerek Linktár